Szülők-Nevelők bálja

Tisztelt Szülők!
Április 13-án tartottuk iskolánkban a Szülők-nevelők bálját. Ismét remek hangulatban zajlott az esemény. Igazgatóhelyettesünk, Fülöpné Veres Mária megnyitója után remek műsorra került sor: A Pántlika néptánc együttes két csoportja fergeteges flashmobot adott elő. Utánuk a 3. a és 5. a osztályos gyerekek német nemzetiségi tánccsoportja varázsolt el bennünket. Majd hat gyönyörű hangú kislány kápráztatta el a közönséget dalaival. A koronát a műsorra az iskola ugróköteles csoportja tette fel zseniális bemutatójával. Ezúton is köszönjük a felkészítőknek, Kissné Kecskeméti Eszternek, Czompó Líviának, Juhász Dénesnek, Marton-Neumauer Krisztinának, Gulyás Ildikónak és a szereplőknek, hogy megtisztelték a programot. A bálhoz Dj. Herczeg Szilárd és társa szolgáltatta a talpalávalót. A táncot csak az éjféli tombolasorsolás szakította meg rövid időre. Köszönjük minden felajánlónak a sok-sok ajándékot! A bál nagyon jó hangulatban zajlott, szülők és nevelők nagy lelkesedéssel ropták. A legkitartóbbak hajnali három órakor zárták a vigasságot. A rendezvény sikeres volt, az idei bál bevétele meghaladta a tavalyi évit. Hálás köszönet minden segítő szülőnek, közreműködőnek, résztvevőnek!

Kistérségi versmondó verseny

Kortárs versek ünnepe a Würtzben
2023. november 23-a jeles nap volt iskolánkban, a már hagyományos kistérségi alsó tagozatos szavalóversenyünk napja. A rendezvényt hosszabb készülődés előzte meg. Idén is kortárs versek és szerzőjük népszerűsítése volt a cél, ezért Lackfi Jánosra esett a választásunk. Költeményeivel már hetekkel korábban ismerkedtek alsó tagozatosaink, s a kistérség kisiskolásai, hogy magukhoz illő költeményt választhassanak. A Würtz iskola alsósai pedig az iskola könyvtára által meghirdetett versillusztrációs versenyre készültek, ezért valamennyien olvastak, hallgattak a költő verseiből. A rendezvény előtt egy héttel a költőről életrajzi kiállítás készült, s a legjobban sikerült versillusztrációkat is kiállítottuk az iskola hídján. A szavalóverseny reggelén a 3. a osztályos tanulók tolmácsolásában zenés, verses iskolarádiós műsor hangzott el Lackfi János munkásságáról. Délután pedig az 57 ünneplőbe öltözött, lelkes kisdiák szavalatát hallgathatta meg a két zsűri. A würtzösök mellett a szakályi, a nagykónyi, a gyönki, valamint a helyi katolikus általános iskola tanulói is megmutathatták tehetségüket. A díjazottak oklevelet és könyvjutalmat kaptak, de a többiek sem mentek haza üres kézzel. Örömteli, vidám hangulatú, eredményes délutánt töltöttünk együtt!

Eredmények
1. évfolyam Név Intézmény
I.Helyezett Papp Liza Hanna 1.a Würtz Ádám Általános Iskola és AMI
II.Helyezett Partmann Eliza Tamási Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda
III.Helyezett Nagy Zalán 1.b Würtz Ádám Általános Iskola és AMI
  Bohnert Balázs Bendegúz Würtz Ádám Általános Iskola és AMI Szakályi Tagiskolája
Különdíj Cseke Kornélia 1.a Würtz Ádám Általános Iskola és AMI
2. évfolyam Név Intézmény
I.Helyezett Keszthelyi Luca 2.a Würtz Ádám Általános Iskola és AMI
II.Helyezett Brücher Gerda Elza Tamási Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda
  Sipos Benedek 2.a Würtz Ádám Általános Iskola és AMI
III.Helyezett Zádori Emese Hőgyészi Hegyhát Általános Iskola és Gimnázium Gyönki Tagiskolája
  Czakó Hanna Hőgyészi Hegyhát Általános Iskola és Gimnázium Gyönki Tagiskolája
Különdíj CKiss Katalin 2.b Würtz Ádám Általános Iskola és AMI
  Szijjártó Zselyke Hőgyészi Hegyhát Általános Iskola és Gimnázium Gyönki Tagiskolája
3. évfolyam Név Intézmény
I.Helyezett Kun-Beréti Ajsa 3.b Würtz Ádám Általános Iskola és AMI
II.Helyezett Oláh Zsóka Kincső 3.b Würtz Ádám Általános Iskola és AMI
III.Helyezett Takács Sebestyén Tamási Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda
Különdíj László Evelin 3.d Würtz Ádám Általános Iskola és AMI
  Inger Blanka 3.b Würtz Ádám Általános Iskola és AMI
4. évfolyam Név Intézmény
I.Helyezett Palánki Boglárka 4.b Würtz Ádám Általános Iskola és AMI
II.Helyezett Papp Zsombor Samu 4.c Würtz Ádám Általános Iskola és AMI
III.Helyezett Belina Emma 4.b Würtz Ádám Általános Iskola és AMI
  Popják Eszter 4.c Würtz Ádám Általános Iskola és AMI
Különdíj Orsós Roland 4.d Würtz Ádám Általános Iskola és AMI

A Würtz iskola díjazott tanulóinak felkészítő tanárai: Kovács Tiborné, Piszker Gyöngyi, Kovács-Szabó Hajnalka, Schönléber Andrea, Voloscsukné Csatári Magdolna, Juhász Istvánné, Kárászné Major Mónika. Szívből gratulálunk!

A rajzverseny eredményhirdetésére november 29-én került sor.
A díjazottak:
Rauh Miléna 1.b, Kántor Júlia, Perlaki Cecília, Kiss Boldizsár 1.c, Bója Fanni, Theisz Gabriella 2.a, Csere-Varga Lujza, Csap László, Sarmon Villő Hanga 2.b, Krizbai Csenge, Makai Balázs 2.c, Kóbor István 2.d, Büki Lenke, Gáll Hedvig Orsolya, Csap Réka, Palánki Boglárka, Csike Luca Zorka, Kiss Nóra, Tóth Emília, Belina Emma, Zsiros Leila 4.b, Kiss Lara, Kónya Marcell 4.c

Népmese napja

Szeptember utolsó heteiben lelkesen készültek diákjaink a népmese napjára. A jeles naphoz közeledve az alsó tagozatosok királylányról és/vagy sárkányról szóló népmeséket olvastak, s hozzájuk szebbnél-szebb illusztrációkat készítettek. Ezekből a munkákból kiállítás készült az iskola hídján lévő faliújságra. Egy szép papír királykisasszony báb is ide került, Theisz Gabriella alkotása. Szeptember 29-én reggel iskolarádiós műsorral emlékeztünk meg Benedek Elekről, s a magyar népmesékről. A műsorban a 4. b osztályosok, Csap Réka, Gáll Hedvig Orsolya, Kiss Hunor, Kiss Nóra, és Kiszler Balázs szerepeltek. Utána a felső tagozatosok iskolarádión keresztül hallgattak meg egy magyar népmesét, az alsó tagozatos osztályokba pedig egy-egy felső tagozatos diák érkezett, mesével a jelképes tarisznyájában. Délután legügyesebbek rajzolók, s a báb készítője oklevelet és jutalmat is kaptak.
Jutalmazott tanulók:
Cseke Kornélia, Orsós Pál 1. a,
Rauh Miléna 1. b,
Balása Bálint,Bója Fanni, Theisz Gabriella 2. a,
Csere-Varga Lujza, Kiss Johanna, Sarmon Hanga, Tóth Zétény 2. b,
Bukovics Miléna 3. d,
Palánki Boglárka, Zsiros Leila, Belina Emma, Büki Lenke Flóra, Gáll Hedvig Orsolya, Csap Réka 4. b,
Berkes Arina, Klein Erik,Orsós Kevin, Horváth Kristóf 4.d
GRATULÁLUNK!

Tájékoztató – Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága

ELF Bar tájékoztató

Szülőknek és pedagógusoknak

A hazai illegális piacon egyre nagyobb teret hódít egy új típusú eldobható elektronikus cigaretta, egy többféle ízben elérhető, nikotinos vagy nikotinmentes folyadékkal előre feltöltött, akkumulátoros, eldobható eszköz. Az ízesített, rajzfilmfigurával díszített, akár magas nikotin tartalmú és az egészségre súlyosan ártalmas, illegális termékek egyik legnagyobb veszélye, hogy gyakran általános iskolás gyerekeknek értékesítik. A gyártók leplezetlenül a fiatalokat, nem ritkán a 10-14 éves gyermekeket célozzák meg ezzel a dohánytermékkel, média felületeket is használva (Facebook, TikTok, Instagram).  A termékcsoport legnagyobb veszélye épp az a téves látszat, hogy nem veszélyes és nem okoz függőséget, sőt, leszokást támogató eszközként sem érdemes rá tekinteni.

Hogyan ismerhetik még az Elf Bart?

Magic Bar, a Manórúd, a Manórudi néven ismert változatok, vagy a Fume, a PuffBar, a Nutristick, a Beco Bar, és a Geek Bar is).

Miről ismerhetők fel ezek az illegális termékeket?

Legkönnyebben a színes hengeres formájáról ismerhető fel, dobozán gyakran színes grafikával. Olyan elektronikus termékek, amelyek töltőfolyadékkal vannak feltöltve és a szopókán keresztüli szívás során felszabaduló – gyakran illatában is érezhetően ízesített – pára biztosítja az élvezeti értékét. Nem összetévesztendő a hevítéses technológiát használó, a Nemzeti Dohányboltokban is kapható eszközökkel.

Miért veszélyes ez a termék?

A pontos összetevői ismeretlenek, ellenőrizetlenek, egészségügyi hatósági bevizsgálásukra azok forgalmazási tilalma miatt nem került sor. Viszont annyi tudható róluk, hogy a termékben a szívás hatására nikotin sóval átitatott vatta hevül, majd ez a nikotinos pára különböző ízesítéssel vegyül. Veszélyessége éppen abban áll, hogy nagyon kevés a hiteles információ a termék összetevőit illetően, és hogy a belélegzett, különböző kémiai folyamatok során keletkező párának mik az élettani hatásai. Még a legkisebb, 800 szívásra elegendő töltéssel rendelkező termék nikotintartalma is 3-4 doboz hagyományos cigarettának felel meg, ezért a használata könnyen nikotin túladagoláshoz vezethet.  Vannak már arra vonatkozó kutatási eredmények, amelyek szerint a csomagoláson feltüntetett nikotintartalomtól lényegesen nagyobb mennyiségben tartalmazhat erős addikciós tulajdonsággal bíró idegmérget (neurotoxint).

Miért illegális az Elf Bar termékek forgalmazása?

Alapvetően az elektronikus cigaretták és a dohányzást imitáló elektronikus eszközök forgalmazása nem illegális, ha az ízesítés nélküli, és a forgalmazó dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultsággal, és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága által kiadott dohánytermék-kiskereskedelmi engedéllyel rendelkezik (azaz e termékkategória kizárólag dohányboltban forgalmazható). Viszont a termékkört az ízesített jellege beszűkíti, amelyek forgalmazása tilos Magyarországon.

Mivel számolhat, aki Elf Bar terméket hirdet, vagy forgalmaz?

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága 5 millió forinttól 500 millió forintig terjedő bírsággal sújthatja az elkövetőt.

Mivel számolhat, aki Elf Bar terméket birtokol?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal jövedéki bírságot szabhat ki.

Mit tegyen ha Elf Bar termék árusításával találkozik?

Az ingyenesen hívható 1828-as számon bárki szabadon bejelentheti az illegális tevékenységet.