DÖK -Diák ÖnKormányzat

WÜRTZ NAP

2023. június 2-án, ünnepséggel kezdődött diáknapunk. Iskolánk névadójára, Würtz Ádámra műsorral emlékeztünk, az 5. a osztályosok, Csike Kornél, Lénárt Vanda, Mátyás Rita, Simon Franciska és Szabó Nikolett tolmácsolásában. A méltató szavak után a diákönkormányzat vezetője, Pintér Dominik elhelyezte a diákság koszorúját a szobor és az emléktábla előtt. Ezen a napon kerül sor a hagyomány szerint az első osztályosok ünnepélyes „würtzös” diákká avatására. A legkisebbek az iskolazászló után, a nyolcadik osztályosok vezetésével vonultak ki az avatáshoz, s mondták el a fogadalom szövegét. A végzősök feltűzték mellükre az iskola jelvényét. Ezután az iskola vezetősége a közelgő pedagógusnap alkalmából köszöntötte a pedagógusokat. A diákok részéről pedig Brinkács Réka 6.a osztályos tanuló egy gyönyörű verssel kedveskedett a nevelőtestületnek. Ezzel a diáknap ünnepélyesebb része lezárult, átvette helyét a felhőtlen játék. Az idei évben újra a keretjátékra épülő, zsetongyűjtős, állomáshelyes program kezdődött el. Petőfi Sándor műve, a János vitéz adta a keretet, a költő születésének 200. évfordulója alkalmából. A játékok során gyűjtött zsetonokért pedig Würtz Ádámnak a János vitézhez készült illusztrációiból összeállított nagy puzzle egy-egy darabját lehetett megszerezni, amik a délelőtt végére elkészültek. János vitéz, Iluska, a francia királykisasszony, egy boszorka és a rablóvezér – a mű szereplői – vezették a játékot, a gyerekek választhattak, kihez csatlakoznak. Több mint 70 játékhelyen folyt a szórakozás, küzdelem. Volt ahol az ügyességet, a logikát, türelmet lehetett bizonyítani egy-egy zsetonért, de készültek tetoválások, s mellesleg sokat tanulhattak is. A diákok élvezték a kötetlen játék örömét, lelkesen szaladgáltak egyik feladattól a másikig. A zsetongyűjtés fej-fej mellett haladt, s bár a francia királykisasszony csapata szerezte meg a legtöbb puzzle-t, a többiek is szorgalmasan küzdöttek, hiszen a délelőtt nem a versenyzésről, hanem a szabad játékról, a vidámságról szólt. Délben a használt elemgyűjtésben kiemelkedően teljesítő diákok és osztályok jutalmazására került sor, oklevelet kaptak szorgalmukért. Első alkalommal került sor a Würtz-napon az ötödikesek mazsolaavatójára is, ahol valamilyen produkcióval bemutatkozhatnak társaiknak. Ezt a programot is hagyománnyá szeretnénk tenni. Az 5. a és 5. c osztály egy-egy tánccal készült, az 5. b-sek pedig az iskolai élet mindennapjairól készítettek egy vidám prózai összeállítást. A közönség tapssal jutalmazta a bemutatókat, a nyolcadik osztályosok pedig emléklapot adtak át az ötödikeseknek, s további sikeres felsős tagozatos éveket kívántak nekik. A diáknapot egy közös tánccal zártuk, kicsi és nagy boldogan ropta.
A diáknapunk sikeréhez nem csak iskolánk minden dolgozója járult hozzá munkájával, hanem nagy segítséget kaptunk a szülőktől is, akik sok játékhelyen szórakoztatták a gyerekeket. Köszönjük a segítséget a szülőknek, valamint az alábbi munkahelyek, szervezetek képviselőinek, magánszemélyeknek is, akik szintén a diákjainkra áldozták ezt a délelőttöt:
Magyar Vöröskereszt, Tamási
Tamási Rendőrkapitányság
Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület
Tamási Kutyamenhely
Kovács-Vincze Viktória YONG ENGINEERS
Hollósi és társai Bt.
Rill Mária

A DÖK szervezésében május 25-én ismét csocsóbajnokságot rendeztünk, immár második alkalommal.
A versenyen 12 páros indult, és ismét vigaszágas rendszerben zajlott, így aki egyszer vereséget szenvedett, a vigaszágon kapott még egy esélyt a továbbjutásra.
Az előző verseny résztvevői közül sokan ismét próbára tették tudásukat, és nagy örömünkre több új párossal is bővült a mezőny. Még harmadik évfolyamos tanulók is jelentkeztek, akiknek külön gratulálunk a szép eredményhez! A 3.a osztályból Orsós Dani és Kiss Kristóf csapata a 4. helyet szerezte meg.
1.hely: Gutheil György Marcell – Kőmüves Norbert (6.a)
2.hely: Brinkács Réka (6.a) – Brinkács Kristóf (4.c)
3.hely: Szabó Eszter – Radovics Léna (6.a)
A verseny most is rendkívül jó hangulatban zajlott. Ezúton is gratulálunk minden helyezettnek és résztvevőnek!

2023. május 31-én néhány felső tagozatos diákkal meglátogattuk Würt Ádám emlékhelyét a temetőben. Közelgő születésnapja alkalmából rövid megemlékezéssel, verssel emlékeztünk iskolánk névadójára. Végül virágcsokrot helyeztünk el az emlékhely előtt.

2023. április 19-én a Würtz Ádám Általános Iskola 39 tanulója színházlátogatáson vehetett részt. A Pécsi Nemzeti Színházban nézhették meg A valahol Európában című musicalt. A program a Diákönkormányzat támogatásával valósulhatott meg, a gyerekeknek a színházjegyet nem kellett fizetni, csak az útiköltséget. Tartalmas délutánt töltöttek együtt, maradandó élménnyel tértek haza.

Tavaszi kézműves foglalkozás

Március 23-án délután a diákönkormányzat szervezésében tavaszi, húsvéti kézműves foglalkozást tartottunk a felső tagozatos diákoknak. Változatos technikával elkészíthető ajtó- és ablakdíszeket, a közelgő ünnephez kapcsolódó vidám munkadarabokat készíthettek, amiket majd az otthonuk díszítésére, vagy ajándékozásra is használhatnak. Az újra hasznosításra is figyeltünk, az egyik kedves nyuszi figura hulladék faanyagból készült. Vidám hangulatban, szorgos munkával telt a délután, sok gyerek mindent elkészített, amire lehetőség volt. Örömmel vitték haza. Köszönet a foglalkozás lebonyolítását segítő felnőtteknek!

Október 20-án a Diákönkormányzat szervezésében kézműves foglalkozást tartottunk felső tagozatosok számára. A délutánon 5 állomáshelyen 11 féle munkadarabból választhattak a diákok. Az ősz és a halloween témákhoz kapcsolódva sok ötletes ajtó- és ablakdísz, mécses, kép készült. Sok diák több díszt is elkészített. Fontos volt a munkadarabok kiválasztásakor, hogy öko iskolaként az újrahasznosítást is szem előtt tartsuk. Ezért dolgoztunk használt karton dobozok, CD lemezek, tojástartók, üvegek felhasználásával is. Mozgalmas, hasznos program volt, vidáman telt a délután.

 

Október 4-én, az állatok világnapja alkalmából a Tamási Állatvédő Egyesület munkatársai, Kovács Anett és G. Pintér Judit látogattak el hozzánk a diákönkormányzat szervezésében. Két mentett kutyust is hoztak magukkal, Lizikét és Makikit. 

A gyerekek két csoportban hallgatták meg előadásukat a felelős állattartásról, állatmentésről. Mi mindent kell tenni, ha egy kutya, vagy cica kerül a házhoz. Hogyan kell gondozni, foglalkozni vele. Meséltek a kutyamenhelyen folytatott munkájukról, hogy mi ott a dolguk, feladatuk. Hova kell fordulnunk, ha elhagyott, elütött állatot látunk. Hogyan viselkedjünk az utcán idegen kutyával. Hogyan segíthetjük mi, kívülállók, felnőttek és diákok az ő munkájukat. Sok hasznos tanáccsal láttak el bennünket. A gyerekek elmondhatták saját tapasztalataikat, élményeiket, kérdezhettek, s természetesen ismerkedhettek a két szelíd, barátságos kutyussal is. Kipróbálhatták a chip leolvasót, megtudhatták miért fontos a chip, kutyának és gazdának. A programon részt vett Farkas Gabriella,  a Tamási Rendőrkapitányság munkatársa is. A találkozás végén átadtuk a gyerekek által felajánlott élelmet és takarókat, valamint iskolánk dolgozóinak pénzadományát. Köszönjük minden adományozónak a segítséget! 

Reméljük, találkozhatunk még a Tamási Kutyamenhely lelkes munkatársaival, akik szabad idejüket áldozzák az elhagyott állatok jobb létéért. 

MosolyManók a Würtzben

Eredményes volt a MosolyManók ajándékgyűjtő akciónk. December 10-én 83 szépen csomagolt, ajándékokkal teli cipős dobozt vihetett el a GLS futárja a Máltai Szeretetszolgálathoz, hogy rászoruló családok gyerekeinek okozzon karácsonyi örömöt. Tanulóink lelkesen, csillogó szemekkel hozták a dobozokat, sokan kedves jókívánságokat is írtak rá. Voltak, akik több dobozt is készítettek. Köszönjük minden szülőnek, tanítványunknak az együttérzést, a segítséget. (A képeken nem szerepel minden adományozó gyerek.)

December hatodikán, már hagyományosan a Diákönkormányzat Mikulása is útnak indult. Az elsőtől ötödik évfolyamos tanulóinkat látogatta meg. Mindenütt örömmel, megilletődötten fogadták. Sok szép éneket, verset hallgatott meg előadásukban. Krampuszai szaloncukrot osztogattak a jó (és kevésbé jó) gyerekeknek. Jövőre visszavárjuk!

Ma délelőtt a Diákönkormányzat Mikulása is útnak indult. Mindenütt örömmel, megilletődötten fogadták, sok szép énekkel, verssel köszöntötték. Krampuszai szaloncukrot osztogattak a jó (és kevésbé jó) gyerekeknek. Jövőre visszavárjuk!

Karácsonyi hangolódás kézműves foglalkozással

December 8-án már hagyományosan karácsonyi kézműves foglalkozást tartottunk a Diákönkormányzat szervezésében az aulában. Felső tagozatos diákok készíthettek az ünnepre díszeket, ajándékokat. Fontos szempont volt most is az újrahasznosítás, így készültek munkadarabok Topjoy-os és bébiételes üvegek, karton dobozok felhasználásával. Karácsonyi zene mellett sok szép munka készült. Reméljük, nem csak a készítőknek, hanem a megajándékozottaknak is örömet  okoz majd.