DÖK -Diák ÖnKormányzat

Lezajlott a diákönkormányzat utolsó kampánya, a papírgyűjtés. 5280 kg papírt vittek el tőlünk.
Nagyon köszönjük a segítő szülőknek, vállalatoknak, intézményeknek, mindenkinek, aki hozzájárult
munkájával ehhez az eredményhez. A hulladékért kapott pénz az iskola alapítványához kerül, a
jövőben a diákok javára fordítjuk majd.

Június 2-án van, Würtz Ádám születésnapja. Ebben a tanévben is – mint minden évben – kilátogattunk néhány diákkal a temetőbe iskolánk névadójának emlékhelyéhez. Verssel, mécsesek elhelyezésével, csendes főhajtással emlékeztünk a grafikus fesstőre.

Az idei tanévben is csatlakoztunk a Fenntarthatósági témahéthez kapcsolódó használt elem- és telefongyűjtő kampányhoz. 2024. április 22-től május 23-ig szorgalmasan érkeztek a kisebb-nagyobb zacskók, dobozok, ládák, tele elemmel, telefonnal. Lezárult a gyűjtés, 1297 kg elemet és 228 db telefont szállítanak el iskolánkból a holnapi napon. Ezzel az eredménnyel ismét sikerült megszereznünk az első helyet a vármegyei gyűjtőversenyben. Köszönet ezért a teljesítményért minden szülőnek, diáknak, nevelőnek, technikai dolgozónak, aki első sorban a gyűjtésben, vagy a gyűjtött elemek, telefonok mérésében, rendezésében segített!

Április 25-én, a Fenntarthatósági Témahét keretében kézműves foglalkozást tartottunk a felső tagozatosok számára. Most kiemelten fontos volt, hogy a munkadarabok újrahasznosított anyagokból készüljenek. Ezért felhasználtunk műanyag kupakokat, használt CD lemezeket, faanyagot, kartont, sajtos dobozt, farmer anyagot, sőt még a lecserélt füstérzékelőkből is szélharang készült. Mozgalmas délután volt, sok szép ajándékot, díszt, kabalát alkottak a diákok. Reméljük, ezzel a délutánnal is sikerült tudatosítanunk bennük, hogy nem kell mindent azonnal kidobni, lehet még haszna!

Március 19-én tartottuk a diákönkormányzat tavaszi, húsvéti kézműves foglalkozását a felső tagozatosok számára. Többféle munkadarabból választhattak, amelyeket ajtó vagy ablakdísznek, ajándéknak is felhasználhatnak. Természetesen most is fontos volt számunkra az újrahasznosítás, a tárgyak hulladék fából, használt CD-ből is készülhettek. Jó hangulatban, sok érdeklődő gyerekkel zajlott a délután.

Újabb színfolttal gazdagodott könyvtárunk olvasóterme. Elkészült az ÖKO fa. A megrajzolásában, festésében részt vettek művészeti iskolánk tanulói, Balázs Panna, Bogdán Bence, Sógorka Fanni, Szabó Anna Luca 7. a, Tóth Flóra Anna, Berkes Noémi 6. b, Kovács Veronika, Csik Mici Magdolna, valamint Bathó Edit és Kocsis-Szabó Eszter tanárnők. A könyvtartó polcok régi polclapokból készültek, Lécser Zoltán karbantartónk munkáját dicsérik. . Ezzel az újrahasznosítás is megjelenik az új könyvsarokban.
A polcokra került új könyveket – valamennyi a környezetvédelemmel, újrahasznosítással, a biodiverzitással kapcsolatos – érdeklődéssel forgatják a diákok. Mivel ÖKO- iskola vagyunk, ezzel a tematikus könyvsarokkal is a környezetünk megismerésére, védelmére, környezettudatos magatartásra szeretnénk felhívni a diákok figyelmét.
Valamennyi közreműködőnek köszönöm a munkáját!

A Diákönkormányzat által meghirdetett jelmezversenyre két alsó tagozatos jelentkező volt. Belina Emma 4. b osztályos tanuló busó jelmezt, Vaskó Richárd Ákos 3. c osztályos pedig hangszóró jelmezt öltött. Mindkét öltözet nagyon ötletes volt, teljesen, illetve részben újrahasznosított anyagokból készült a kiírásnak megfelelően. A gyerekek a felkészülésért emléklapot, könyvjutalmat, könyvjelzőt kaptak. Köszönjük a szülőknek is a segítséget!

Sikeresen göncöltünk a Würtzben!
Véget ért a Sulizsák, göncölj a Földért akciónk. Idén minden eddiginél többet, 2805 kg használt ruhát,
cipőt… szállítottak el iskolánkból. A Diákönkormányzat nevében köszönet a kedves szülőknek, a
Tamási Caritas Egyesületnek, minden adományozónak, hogy ennyi sulizsákot sikerült összegyűjteni.
Külön köszönet az iskola technikai dolgozóinak a gyűjtési időszakban való segítségét. A ruháért kapott
pénzt a diákok javára fogjuk fordítani!

Karácsonyi hangolódás a Würtzben
December 13-án karácsonyi kézműves délutánt tartottunk az iskola felső tagozatosai számára.
Sokféle díszt készíthettek a gyerekek, amit ajtóra, ablakra, karácsonyfadísznek, vagy akár ajándékba is
felhasználhatnak. Kellemes karácsonyi zene mellett, szorgos munka folyt, többen minden lehetséges
munkadarabot elkészítettek. Most is fontos szempont volt az újrahasznosítás, készültek használt CD-
ből, kávékapszulából, hulladék faanyagból, műanyag kupakból kézműves termékek. A délután
sokszínűségét jól mutatják a képek!

Kedves Szülők, Diákok!
Köszönjük a jövendő megajándékozottak nevében a felajánlásokat! Ismét több MosolyManók
ajándékdoboz érkezett, mint tavaly, összesen 116 db!!! Büszkék lehetnek magukra azok a
gyerekek, akik önzetlenül meg tudtak válni játékaiktól, könyveiktől szegényebb társaik
javára! Biztosan sok mosolyt csaltok majd gyerektársaitok arcára.
Néhány MosolyManó szerepel a képeken, a teljes névsor pedig olvasható az iskola
diákönkormányzatának faliújságán.

November 30-án tartottuk iskolánk harmadik csocsóversenyét. A sok jelentkezőre való tekintettel ezen a héten a felső tagozatosoknak rendeztünk versenyt, az alsós diákok pedig december 8-án mérhetik majd össze tudásukat.
A felsősök mezőnyében tizenegy páros indult, és négy csoportra bontva kezdték meg a versenyt. A délután a szokásos jó hangulatban telt. A gyerekek már most a következő verseny időpontjáról érdelkődtek.
A dobogós helyezettek érmet, oklevelet és csokit nyertek.
Az egyedi, fából készült érmeket Gutheil György készítette. Ezúton is köszönjük szépen az érmeket, és hogy támogatta a versenyünket!
1. helyezett: Gutheil György Marcell, Kőmüves Norbert (7.a)
2. helyezett: Brinkács Kristóf, Lin Yifan (5.c)
3. helyezett: Gutheil Dorka, Bodó Emília (5.a) és Radovics Léna, Péti Fanni (7.a)

Október 19-én őszi kézműves foglalkozáson vehettek részt a felső tagozatos diákok. Ezen a
délutánon is sokféle munkadarab közül választhattak, a legügyesebbek akár valamennyit
elkészíthették. Készült őszi ajtó- és ablakdísz, denevér a közelgő halloweenre, festhettek
különböző gipszfigurákat is. A munkadarabokat ajándéknak is felhasználhatják.
Természetesen az újrahasznosítást is szem előtt tartottuk, a felhasznált alapanyagok közt
doboz karton, WC papír guriga, hulladék faanyag is szerepelt. Nagy örömmel, lelkesen
dolgoztak a gyerekek, hasznosan töltöttük a délutánt.

Október 5-én Hegedűs Tímea, a Tamási Rendőrkapitányság munkatársa tartott érdekes és hasznos előadást a felső tagozatos tanulók számára. A tanulók figyelmesen hallgatták vetítéssel egybekötött tájékoztatását a felelős állattartásról. Sokat kérdeztek és meséltek, saját tapasztalataikat is megosztották állataikról. Hallhattak arról is, mit kell tenni, ha az állatokkal való nem megfelelő bánásmóddal találkoznak. Esett szó a büntetőjogi felelősségről is a témával kapcsolatban. A program a Diákönkormányzat szervezése, mert úgy gondoljuk, már kisgyermekként meg kell tanulni a kisállatokkal való megfelelő bánásmódot, minél többször hallaniuk kell erről a témáról. Köszönjük előadónknak a lehetőséget.
Reméljük, tanulóink felelős állattartók lesznek, megszívlelik az előadáson hallottakat is!

Október 4-én, az állatok világnapja alkalmából a diákönkormányzat szervezésében a Tamási Állatvédő Egyesület munkatársa, G. Pintér Judit látogatott el hozzánk. Egy erdélyi kopóval, Tordával is megismerkedhettek az állatszerető gyerekek. Nagyon hasznosan telt a délután, Judit röviden mesélt a diákoknak a kutyamenhelyen folyó munkáról. Hallhattak a felelős kutyatartásról, s Torda bemutatta, mi mindent tanulhat egy kutya a kutyaiskolában, hogyan kell egy jól nevelt kutyusnak viselkedni. Természetesen a kisdiákok kérdezhettek is, Torda pedig élvezhette a sok simogatást, jutalom falatot. A találkozás végén átadtuk a kutyamenhely részére gyűjtött élelmet és takarókat, valamint iskolánk dolgozóinak pénzadományát. Köszönjük minden adományozónak, különösen a 2. a osztály tanítóinak, diákjainak és szüleiknek a segítséget!
Reméljük, hogy a találkozás hozzásegíti a gyerekeket, hogy felelősen bánjanak majd állataikkal.

WÜRTZ NAP

2023. június 2-án, ünnepséggel kezdődött diáknapunk. Iskolánk névadójára, Würtz Ádámra műsorral emlékeztünk, az 5. a osztályosok, Csike Kornél, Lénárt Vanda, Mátyás Rita, Simon Franciska és Szabó Nikolett tolmácsolásában. A méltató szavak után a diákönkormányzat vezetője, Pintér Dominik elhelyezte a diákság koszorúját a szobor és az emléktábla előtt. Ezen a napon kerül sor a hagyomány szerint az első osztályosok ünnepélyes „würtzös” diákká avatására. A legkisebbek az iskolazászló után, a nyolcadik osztályosok vezetésével vonultak ki az avatáshoz, s mondták el a fogadalom szövegét. A végzősök feltűzték mellükre az iskola jelvényét. Ezután az iskola vezetősége a közelgő pedagógusnap alkalmából köszöntötte a pedagógusokat. A diákok részéről pedig Brinkács Réka 6.a osztályos tanuló egy gyönyörű verssel kedveskedett a nevelőtestületnek. Ezzel a diáknap ünnepélyesebb része lezárult, átvette helyét a felhőtlen játék. Az idei évben újra a keretjátékra épülő, zsetongyűjtős, állomáshelyes program kezdődött el. Petőfi Sándor műve, a János vitéz adta a keretet, a költő születésének 200. évfordulója alkalmából. A játékok során gyűjtött zsetonokért pedig Würtz Ádámnak a János vitézhez készült illusztrációiból összeállított nagy puzzle egy-egy darabját lehetett megszerezni, amik a délelőtt végére elkészültek. János vitéz, Iluska, a francia királykisasszony, egy boszorka és a rablóvezér – a mű szereplői – vezették a játékot, a gyerekek választhattak, kihez csatlakoznak. Több mint 70 játékhelyen folyt a szórakozás, küzdelem. Volt ahol az ügyességet, a logikát, türelmet lehetett bizonyítani egy-egy zsetonért, de készültek tetoválások, s mellesleg sokat tanulhattak is. A diákok élvezték a kötetlen játék örömét, lelkesen szaladgáltak egyik feladattól a másikig. A zsetongyűjtés fej-fej mellett haladt, s bár a francia királykisasszony csapata szerezte meg a legtöbb puzzle-t, a többiek is szorgalmasan küzdöttek, hiszen a délelőtt nem a versenyzésről, hanem a szabad játékról, a vidámságról szólt. Délben a használt elemgyűjtésben kiemelkedően teljesítő diákok és osztályok jutalmazására került sor, oklevelet kaptak szorgalmukért. Első alkalommal került sor a Würtz-napon az ötödikesek mazsolaavatójára is, ahol valamilyen produkcióval bemutatkozhatnak társaiknak. Ezt a programot is hagyománnyá szeretnénk tenni. Az 5. a és 5. c osztály egy-egy tánccal készült, az 5. b-sek pedig az iskolai élet mindennapjairól készítettek egy vidám prózai összeállítást. A közönség tapssal jutalmazta a bemutatókat, a nyolcadik osztályosok pedig emléklapot adtak át az ötödikeseknek, s további sikeres felsős tagozatos éveket kívántak nekik. A diáknapot egy közös tánccal zártuk, kicsi és nagy boldogan ropta.
A diáknapunk sikeréhez nem csak iskolánk minden dolgozója járult hozzá munkájával, hanem nagy segítséget kaptunk a szülőktől is, akik sok játékhelyen szórakoztatták a gyerekeket. Köszönjük a segítséget a szülőknek, valamint az alábbi munkahelyek, szervezetek képviselőinek, magánszemélyeknek is, akik szintén a diákjainkra áldozták ezt a délelőttöt:
Magyar Vöröskereszt, Tamási
Tamási Rendőrkapitányság
Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület
Tamási Kutyamenhely
Kovács-Vincze Viktória YONG ENGINEERS
Hollósi és társai Bt.
Rill Mária

A DÖK szervezésében május 25-én ismét csocsóbajnokságot rendeztünk, immár második alkalommal.
A versenyen 12 páros indult, és ismét vigaszágas rendszerben zajlott, így aki egyszer vereséget szenvedett, a vigaszágon kapott még egy esélyt a továbbjutásra.
Az előző verseny résztvevői közül sokan ismét próbára tették tudásukat, és nagy örömünkre több új párossal is bővült a mezőny. Még harmadik évfolyamos tanulók is jelentkeztek, akiknek külön gratulálunk a szép eredményhez! A 3.a osztályból Orsós Dani és Kiss Kristóf csapata a 4. helyet szerezte meg.
1.hely: Gutheil György Marcell – Kőmüves Norbert (6.a)
2.hely: Brinkács Réka (6.a) – Brinkács Kristóf (4.c)
3.hely: Szabó Eszter – Radovics Léna (6.a)
A verseny most is rendkívül jó hangulatban zajlott. Ezúton is gratulálunk minden helyezettnek és résztvevőnek!

2023. május 31-én néhány felső tagozatos diákkal meglátogattuk Würt Ádám emlékhelyét a temetőben. Közelgő születésnapja alkalmából rövid megemlékezéssel, verssel emlékeztünk iskolánk névadójára. Végül virágcsokrot helyeztünk el az emlékhely előtt.

2023. április 19-én a Würtz Ádám Általános Iskola 39 tanulója színházlátogatáson vehetett részt. A Pécsi Nemzeti Színházban nézhették meg A valahol Európában című musicalt. A program a Diákönkormányzat támogatásával valósulhatott meg, a gyerekeknek a színházjegyet nem kellett fizetni, csak az útiköltséget. Tartalmas délutánt töltöttek együtt, maradandó élménnyel tértek haza.

Tavaszi kézműves foglalkozás

Március 23-án délután a diákönkormányzat szervezésében tavaszi, húsvéti kézműves foglalkozást tartottunk a felső tagozatos diákoknak. Változatos technikával elkészíthető ajtó- és ablakdíszeket, a közelgő ünnephez kapcsolódó vidám munkadarabokat készíthettek, amiket majd az otthonuk díszítésére, vagy ajándékozásra is használhatnak. Az újra hasznosításra is figyeltünk, az egyik kedves nyuszi figura hulladék faanyagból készült. Vidám hangulatban, szorgos munkával telt a délután, sok gyerek mindent elkészített, amire lehetőség volt. Örömmel vitték haza. Köszönet a foglalkozás lebonyolítását segítő felnőtteknek!

Október 20-án a Diákönkormányzat szervezésében kézműves foglalkozást tartottunk felső tagozatosok számára. A délutánon 5 állomáshelyen 11 féle munkadarabból választhattak a diákok. Az ősz és a halloween témákhoz kapcsolódva sok ötletes ajtó- és ablakdísz, mécses, kép készült. Sok diák több díszt is elkészített. Fontos volt a munkadarabok kiválasztásakor, hogy öko iskolaként az újrahasznosítást is szem előtt tartsuk. Ezért dolgoztunk használt karton dobozok, CD lemezek, tojástartók, üvegek felhasználásával is. Mozgalmas, hasznos program volt, vidáman telt a délután.

 

Október 4-én, az állatok világnapja alkalmából a Tamási Állatvédő Egyesület munkatársai, Kovács Anett és G. Pintér Judit látogattak el hozzánk a diákönkormányzat szervezésében. Két mentett kutyust is hoztak magukkal, Lizikét és Makikit. 

A gyerekek két csoportban hallgatták meg előadásukat a felelős állattartásról, állatmentésről. Mi mindent kell tenni, ha egy kutya, vagy cica kerül a házhoz. Hogyan kell gondozni, foglalkozni vele. Meséltek a kutyamenhelyen folytatott munkájukról, hogy mi ott a dolguk, feladatuk. Hova kell fordulnunk, ha elhagyott, elütött állatot látunk. Hogyan viselkedjünk az utcán idegen kutyával. Hogyan segíthetjük mi, kívülállók, felnőttek és diákok az ő munkájukat. Sok hasznos tanáccsal láttak el bennünket. A gyerekek elmondhatták saját tapasztalataikat, élményeiket, kérdezhettek, s természetesen ismerkedhettek a két szelíd, barátságos kutyussal is. Kipróbálhatták a chip leolvasót, megtudhatták miért fontos a chip, kutyának és gazdának. A programon részt vett Farkas Gabriella,  a Tamási Rendőrkapitányság munkatársa is. A találkozás végén átadtuk a gyerekek által felajánlott élelmet és takarókat, valamint iskolánk dolgozóinak pénzadományát. Köszönjük minden adományozónak a segítséget! 

Reméljük, találkozhatunk még a Tamási Kutyamenhely lelkes munkatársaival, akik szabad idejüket áldozzák az elhagyott állatok jobb létéért. 

MosolyManók a Würtzben

Eredményes volt a MosolyManók ajándékgyűjtő akciónk. December 10-én 83 szépen csomagolt, ajándékokkal teli cipős dobozt vihetett el a GLS futárja a Máltai Szeretetszolgálathoz, hogy rászoruló családok gyerekeinek okozzon karácsonyi örömöt. Tanulóink lelkesen, csillogó szemekkel hozták a dobozokat, sokan kedves jókívánságokat is írtak rá. Voltak, akik több dobozt is készítettek. Köszönjük minden szülőnek, tanítványunknak az együttérzést, a segítséget. (A képeken nem szerepel minden adományozó gyerek.)

December hatodikán, már hagyományosan a Diákönkormányzat Mikulása is útnak indult. Az elsőtől ötödik évfolyamos tanulóinkat látogatta meg. Mindenütt örömmel, megilletődötten fogadták. Sok szép éneket, verset hallgatott meg előadásukban. Krampuszai szaloncukrot osztogattak a jó (és kevésbé jó) gyerekeknek. Jövőre visszavárjuk!

Ma délelőtt a Diákönkormányzat Mikulása is útnak indult. Mindenütt örömmel, megilletődötten fogadták, sok szép énekkel, verssel köszöntötték. Krampuszai szaloncukrot osztogattak a jó (és kevésbé jó) gyerekeknek. Jövőre visszavárjuk!

Karácsonyi hangolódás kézműves foglalkozással

December 8-án már hagyományosan karácsonyi kézműves foglalkozást tartottunk a Diákönkormányzat szervezésében az aulában. Felső tagozatos diákok készíthettek az ünnepre díszeket, ajándékokat. Fontos szempont volt most is az újrahasznosítás, így készültek munkadarabok Topjoy-os és bébiételes üvegek, karton dobozok felhasználásával. Karácsonyi zene mellett sok szép munka készült. Reméljük, nem csak a készítőknek, hanem a megajándékozottaknak is örömet  okoz majd.